Ital. Olivolja + Resor

Välkommen till birgero.se OCH monaloden.se

Oliverna samlas i nät - Matsvinn: se längst ned!

Familjen Tiziana Andrea på olivgården Forrá del Pruno med sina olivgårdsarbetare 2018/19.

Apricale at night
Christmas time
Apricale at night Christmas time

RACCOLTA /Skördevecka: Nu planerar vi för november 2019!

27. nov, 2018

12. nov, 2018

Rolla till BILDSPEL RACCOLTA 2018

Kolla in bildspelet från Skördevecka/Raccolta 2018.
Se bilderna som deltagarna och jag har tagit under veckan.
ciao Birger

Deltagarkostnad utan flyg för 6 övernattningar var € 900.
Den 4 nov 2018 flög vi till Nice där limo mötte.
Välkomna i Apricale hälsade Paolo o Franca!
samt Birger och Mona förstås

Olivolja - se med egna ögon

20. sep, 2018

Olivolja - Hur det går till

Vi åkte till Italien 4 nov för att med egna ögon se hur oliver skördas och pressas till Extra Virgin oil; själva var vi olivgårdsarbetare för två dagar!
Maila till olivolja@birgero.se och få mer info nu.
Vi har tre bokningar till nästa år Raccolta 2019.

Provsmakningar av olivolja/Demo april-juni och aug-okt 2018

Genomförda - ca.  900 provsmakare:

Västanvik firade Leksand 700 år, se affisch.   Söndagen den 5 augusti.

Den välkända torkan gjorde att Olles basilika uteblev   Vi fick skaffa i butik  Peston blev mycket uppskattad av både ung och vuxen  Över hundra provsmakade!  Många köpte olivoljan från Ligurien  

Ingredienser till din egen Pesto, se fliken RECEPT bl a Pesto

------------

 GENOMFÖRDA:

 23 mars  Hälsobutiken, Hornsgatan 45 Sth   -    ca. 250 provsmakare

 13 april   Olja&Oliv, Erstagatan 17 Sth         -    ca. 60 provsmakare

 10 maj     Leksandsbröd/ VÅRYRA   Fabriksbutiken, Leksand - ca. 50 provsmakare

11 maj     Green Hotel, Tällberg  - anmälan av 10 delt.,    greenhotel.se

12 maj     Lantliv, Noret Leksand                  -    ca. 40 provsmakare

 26 maj    Rältagården, Leksand                   -    ca. 50    - ” -

  6 juni     Vidablick Café, Rättvik                   -  ca. 90   - ” -

 9 juni     Kungälv, Fars Hatt Hotell                - 7 provsmakare/ privat

30 juni    Lidingö,   Dalaföreningen Bosön 100årsjubileum    - ca. 110 provsmakare

 5 aug     Leksand, Västanvik                         - ca. 110 personer

29 sept   Sala, Silverstadens Delikatesser, under Höstmarken  - ca. 50 provade peston 

24 okt     Stockholm Södermalm, Hälsokost Hornsgatan 45      - ca. 40 provsmakare

27 okt     Leksand,    Lantliv, Hantverkareg. 4E                       -ca. 50 provsmakare

Reservation för ändringar.  Kontakt:  olivolja@birgero.se 

Boka Mors Dag 2019 i Leksand. Nya Smaktorget ordnar Hantverksmarknad med bl a provsmakning och försäljning av BIRGER'O olivoljor.

Olivgårdsarbetarna från Sverige handplockar här oliverna för att nå högsta kvalitet på olivoljan. Tre ytterligare, svenska olivgårdsarbetare jobbade under Skördeveckan/Raccolta 2017. En dokumenterade.

Olivgården ligger på 400 - 500 m ö h med hänförande utsikt. Höjden bidrar till att träden får kämpa; det verkar ge högre kvalitet.

Undvik onödigt MATSVINN! Så här gör du:

Se till att ha en återkommande dag då du går igenom dina förråd, kylskåp och frys - så du vet vad som finns hemma innan du går och handlar.

Sortera maten i skåp, kyl och frys efter hållbarhet - ställ matvaror med kort hållbarhet mer tillgängligt. Tänk på att bäst-före-snooza innan du väljer att slänga något - avgör om det går att använda varan lite till genom att använda dina sinnen - titta, lukta och smaka.

Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den. Gå även igenom vad som finns i frysen regelbundet och planera för att äta upp maten i tid.

Källa: Livsmedelsverket

Först:  Matsvinndagen 29 september, instiftad av FN.

Livsmedelsverket kampanj: Hela Sverige får "svinnsikt".

BIRGER'O informerar och föreslår Bra efter.  Datummärkningen på olivoljeflaskan anges av olivgården.  Tiden från tappningen till Bäst före kan variera från ett till två år.  Alltså Bäst före; och inte dålig efter.

Nu kan vi lägga till Bra efter det angivna datumet!  Arla har också tröttnat på matsvinnet och låsningen kring Bäst före datum, som leder till att livsmedlet slängs i onödan.  Och det utan att först titta, lukta, smaka och vid eventuella behov tillreda för utökad förvaring.                      Med andra ord att inte låta datumet avgöra.

Således kan vi ange

 BÄST FÖRE          ett visst datum           tillsammans med°°°°°°°°°°°°°°°°                                   OFTA BRA EFTER   samma datum

Matsvinnet kan väsentligt reduceras!

BIRGER'O olivoljor har betydligt längre hållbarhet än angivet Bäst före datum.  Vi sparar flaskor med olivolja av olika årgångar och testar efter många år.  Senast testade vi en olivolja av våra märken från 2009.  Den hade tappat lite fräschör förstås, men den var fortfarande smakrik och god.

Denna dubbla text och märkning är frivillig enligt Livsmedelsverket.  Det betyder att vi ansvarar för korrektheten.

Så länge olivoljan förvaras på angivet sätt kan du utgå från att den är Bra efter angivet Bäst före datum för obruten förpackning.   Buon appetito!

Våga lita på dina sinnen

Bästa tipset för att veta om du ska slänga mat som du känner dig osäker på är att använda dina sinnen och sunt förnuft - lukta, titta och smaka innan du bestämmer om maten måste kastas. 

Sista tipset kommer från ica.se

Realistisk idé för minskat MATSVINN

ThinkTank 2030 är en tävling som anordnas av Naturvetarna och där landets alla universitets- och högskolestuderande kan delta med innovativa idéer för en mer hållbar framtid.

I konkurrens med många väl bearbetade idéer och koncept vann Niklas Wallhed, studerande vid KTH, häromkvällen tävlingen. Han har arbetat fram ett prissättningssystem för livsmedel för att minska matsvinn. Genom att integrera information om utgångsdatum i varans streckkod och koppla denna till kassasystemet, kan konsumenten få rabatt på varan ju närmare utgångsdatum man kommer. En skärm i butiken ska underlätta för konsumenten att läsa av sin rabatt innan köp.

- Niklas lösning hjälper konsumenter att bidra till minskat matsvinn – och att bli belönade med en rabatt på köpet. Han har på ett smart sätt konkretiserat idén om hållbarhet till en funktion alla kan vinna på, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet, och en av medlemmarna i juryn för ThinkTank.

Vinsten består av 15 000 kronor samt tio tillfällen av coachning i affärsutveckling av Naturvetarnas samarbetspartner Verto, för att ta bidraget vidare från idé till genomförande.

Mats och Mari 30.10.2018 20:49

Nu har vi testat Birgers olivolja
Satan i gatan
Så jäkla bra
Va fan är det vi köpt tidigare
Tack kära B
Keep up the good work

Henrik Söderqvist 24.06.2018 18:28

Pastasås GBG Makrill: Stek upp ingredienserna i olivolja.
2 st makrill i tomatsås på burk, 1 burk skivade champinjoner på burk, 10 st oliver.
Se mer på RECEPT!

Birger 06.10.2017 09:19

Tack Eva-Lotta! ciao Birger

Eva-Lotta. Aste 05.10.2017 12:24

Vilken fin hemsida! Roligt att se lite av körens senaste historik.
Hoppas alla tittar och minns!
Mycket glädje med alla fina minnen!

Senaste kommentarer

20.03 | 09:21

19.03 | 16:36

Jag är intresserad Hälsar Ingalill ingalillkarlsson88...

09.01 | 12:12

Kommentarsfält: Anmäl till OLIVPLOCK 2022

22.12 | 11:45

GOD JUL + GOTT NYTT ÅR! Använd gärna Kommentarsfältet ...