Vår affärsidé för den ärliga olivoljan
Vi ska vara med vid skörden varje år i november, själva plocka årets mogna oliver - gärna tillsammans med några av våra stamkunder, se till att de fulla korgarnas innehåll kallpressas samma kväll till smakrik Extra Vergine olivolja från familjegården. Olivgården, som liksom de andra två leverantörerna, nyttjar sin ärliga yrkesstolthet i första hand för den egna lokala förbrukningen. I andra hand till oss som vi, som enda sverigekund, får ta del av.
Utöver den högklassiga olivoljan med elegant smak tar gården självklart hand om pressningens rester. Dessa fermenteras och ingår i gårdens kretslopp. Ingen deponi!
De krossade olivkärnorna kan torkas och formas till briketter för att eldas i egna eller grannars kaminer.
Lite aska kan vi till slut be att få ta hand om, för att låta den ingå i utveckling av glasyr till unik keramik. Häftigt! www.watz-sweden.se
Således, ingen besprutning, inga tillsatser vid buteljering; familjegårdarna får den ersättning de begär. Många kan tycka
mycke’ pengar för hushållskassan. Men i gengäld mycke’ för pengarna.
Våra olivoljor säljs i regel genom delikatessbutiker, som kan erbjuda provsmakning. Kunden ska inte bara behöva gå efter flaskans utseende eller etiketten. Utan i stället: Smaken ska avgöra.
Långsiktig hållbarhet genom hela kedjan. Överskottet från BIRGER’O återinvesteras i vårt koncept.
Smakrik olivolja från Paolo e Francas olivgård i Apricale, Ligurien. Vi deltog i skördearbetet, Raccolta liksom tidigare år. Vi vet att i flaskorna finns bara gårdens extra vergine olivolja, ingen blandning. Och inga tillsatser. Hållbart både för ägarna och för oss i Sverige.
2. mar, 2021
Forrá dP är en familjegård i närheten av Vinci. Vårt samarbete började 2006. Arbetsförhållandena har hela tiden varit mycket bra. Endast familjemedlemmar deltar i gårdsarbetet. Granngården svarar för frantoiot, pressning och restprodukter.
Följer Slow Foods riktlinjer och ekosystem. Bördigt och utan erosion. Använt alpacka för "gräsklippningen". Passande klimat och luft sedan etruskernas tid.
Inga bekämpningsmedel. Hög lagefterlevnad. Huvudsaklig lokal konsumtion och eget lab för förädlade trädgårdsprodukter. BIRGER'O enda långvarig exportkund.
Vatten från egen källa. Restprodukter fermenteras och sprids liksom vattnet från pressningen kring olivträden.
Birger 04.04.2020 16:46
Tack Birgitta! Trevlig Palmsöndagsafton .....!
Birger Mona
Birgitta 29.03.2020 07:41
Vacker flaska, smakrikt innehåll
Senaste kommentarer
20.03 | 09:21
19.03 | 16:36
Jag är intresserad Hälsar Ingalill ingalillkarlsson88...
09.01 | 12:12
Kommentarsfält: Anmäl till OLIVPLOCK 2022
22.12 | 11:45
GOD JUL + GOTT NYTT ÅR! Använd gärna Kommentarsfältet ...