Ital. Olivolja + Resor

2022! Anmäl ditt intresse för olivplock.

Serieruta ETT:

"Vår kallpressade olivolja ska vara rätt för
Maten,
Människorna och
Moder jord/universum"

TACK, alla kunder som köpt vår kallpressade jungfruolja, Extra Vergine under alla åren!
Jag är stolt att vi har försett den svenska marknaden med tusentals liter olivolja av den högsta kvalitén. Priset är naturligtvis därefter.
Andra leverantörer väljer billig, varmpressad olivolja.
Jag och Mona arbetar enbart med kallpressade jungfruoljor.

Foto: Lorenzo Guida

Angående MATSVINN
se fliken med den rubriken och läs om Livsmedsverkets senaste information
bäst-före-snooza!

Utebliven försäljning av årets olivolja till restauranger, caféer, turistställen, festarrangörer m fl har skapat stora problem.
I år har våra tre olivgårdar bara delvis gynnats av vädret. Alla tre har en betydligt minskande skörd. De har också återigen tvingats höja priserna. Mycket tack vare fortsatt god kvalité på olivoljan. Ett resultat av långsiktigt arbete, som lett till trogna kunder.
Det är även BIRGER'Os affärsidé.

Form del Pruno från Toscana blev etta. Årets olivolja är här.
---------------------------------

BIRGER’O 20 år. forts.från vänstra spalten.

Efter starten år 1999 tillkom så år 2006 Forrá Pruno från Toscana (numera Forrá del Pruno sedan yngre familjemedlemmar kommit till). Även FP en familjegård med stränga krav på i första hand det egna behovet av kallpressad jungfruolja.

Således tre olika olivoljor: Den milda och lite nötiga SanBartolomeo, den smakrika Forrá del Pruno och den eleganta i smaken från Apricale.

2014 började vi att marknadsföra Paolo o Francas eleganta olivolja från Apricale.
Även den således en olivgård med en familjegårds ambitioner. De är stolta för sin export. Som nämnts är det Gary som sköter den nu.

Vi har skördat oliver och medverkar vid pressningen hos alla tre och alltid haft en grupp olivgårdsarbetare med oss från Sverige. (undantag 2020 av förståeliga skäl)
Apricale ligger i västra Ligurien intill den franska gränsen.

Lantliv, Östermalmshallen Lisbeth Jansson, Kanel&Kardemumma, Silverstadens Deli m fl

BIRGER'O levererar! Toscansk och Ligurisk olivolja nu i lager. Köp hos Lantliv m fl eller beställ i Kommentarsfältet för lev.. Vi får ett mail direkt.

Skriv gärna i Kommentarsfältet!  Vi läser dagligen.

Hej Olivoljevänner, ja alla ni som läser vår hemsida.  Alla gårdarna anser att oliverna i år är - från utmärkta till fantastiska.  Vi har smakat de kallpressade olivoljorna och kan, liksom våra stamkunder, bekräfta.

Priserna stiger detta speciella år. Familjegårdarna har högre kostnader och även frakterna ökar i pris. 

APRICALE                 0,25 liter       264 kr               0,5 liter   slutsåld, vårt lager

FORRÁ del PRUNO    0,25 liter       240 kr               0,5 liter   slutsåld, vårt lager

SAN BARTOLOMEO       --                                          0,5 liter  340 kr

_________________________________________________________________ 

Du kan även beställa 0,1 liter av Apricale och FP, båda kostar 130 kr/ fl.  

Alla tre finns som dunk 5 liter och SanB 3 liter; literpris runt 300kr.  

Begär prisuppgift inkl. frakt utanför Stockholm och Leksand.

Välkomna att höra av er.  Butikernas priser kan avvika.

Hälsningar

BIRGER’O          Birger och Mona

0703 45 79 00  och   0736 42 84 84                      Maila:  olivolja@birgero.se 

_________________________________________________________________________________

Hur skiljer jag som konsument på dålig och bra olivolja?

Olivolja framställs främst på två olika sätt.  Det ger två olika kvaliteter.  Inom två olika prisnivåer!

Smakskillnader?  Ja, men smak är personligt och objektivt svårt.  Vår 20-åriga erfarenhet visar att smakskillnaderna ändå är tydliga och vi ska försöka förklara.

Således två skilda sätt att framställa olivolja. 

  • varmpressning
  • kallpressning

Varmpressning innebär att oljan extraheras ur den fruktmassa, som utgör resterna efter kallpressningen.  Oljan ”dras ur” och tillsatser förekommer för detta.  Extrahering innebär industriella metoder.

Kallpressning innebär enbart mekaniska metoder.  Framställningen är arbetskrävande.   Efter plockning tvättas oliverna, krossas mekaniskt och massan bearbetas genom att skruvas fram till pressning som i en köttkvarn.  Pressningen sker under högt tryck och vid ca. 28°.  Vår erfarenhet är att kallpressad olivolja, betecknad extra vergine kostar runt 7 euro (ca. 75 kr) per liter, när den lämnar den italienska olivgården, således exklusive lön till ägarfamiljen, frakter, säljkostnader och moms. 

Varmpressad olja kan säljas till lågt pris per liter.  Främst för att den högre, kallpressade olivoljekvalitén redan utvunnits och sålts.  Alltså, om du kan köpa en olivolja till lågt pris, läs hur den har framställts!  Om du tycker att smaken är bra, då är förstås saken klar.

För en bra jämförelse rekommenderar vi dig att leta upp en mekaniskt framställd extra vergine olivolja.  Den är kallpressad.  Vidare har den låg syrahalt vilket ger längre hållbarhet.  Avsmaka olivoljorna i ditt test innan du äter eller dricker något med tydlig smak.  

Drick gärna lite vatten emellan de olika sorterna.  Ät lite bröd, en äppelbit om du har.  Gör du så här blir det lättare att välja.  Sedan spelar ju förstås priset en viktig roll för ditt val.

BIRGER’O handlar bara med kallpressad olivolja från familjegårdar.  Gårdarna får det literpris de begär.  Kvalitén är hög, smaken är lite olika mest beroende på region, men har alltid bra karaktär.  Vi kan bara sälja vad vi själva tycker om.  ”Mycke’ pengar, men mycke’ för pengarna” säger vi.  

Vi har distribuerat flera tusen liter god olivolja sedan starten 1999.  Men vi satsar inte på volym utan på långsiktigt, hög kvalité till kunder som oftast blir stamkunder.  Varje år besöker vi olivgårdarna; vi hjälper även gärna till med skörden.  Som regel åker flera ”olivgårdsarbetare” med oss till Italien.

Kontakta oss för beställning eller bara provsmakning.  Gå in på vår webb

                      www.birgero.se                      alt.  www.monaloden.se

där hittar du alla kontaktuppgifter eller skriv i Kommentarsfältet!

Vi hörs och ses, eller som de säger på olivgårdarna: a dopo!           Birger och Mona

                                                                                                                        Källa: Wikipedia

BIRGER'O säljer bara kallpressad olivolja från Familjegårdar i norra Italien.


Samtliga varumärken kan beställas i rostfri dunk, normalt 5 liter av de kallpressade jungfruoljorna.
Skriv i kommentarsfältet!


Varje år sedan 1999 har vi besökt olivgårdarna. Det är en del av vår kvalité.
Besöken i skördetid alltid med olivplockning. Undantag i år förstås,

Birger 22.12.2021 11:45

GOD JUL + GOTT NYTT ÅR!
Använd gärna Kommentarsfältet för anmälan av intresse för olivplock eller olivolja.

Birger och Mona 01.10.2021 15:04

FÖRTRÄFF Raccolta 2021 lör 23 okt. kl 11-13 NK Saluhall!

Bengt Söderqvist 23.12.2020 02:52

Vi beklagar ert trassel som hackarna har ställt till med. Meddelandet och julhälsningen via hemsidan OK.. Vi hoppas snigelposten fungerar.Bengt&Sigbritt

BoM 22.12.2020 16:52

Så glad åt er kära hälsningar i Kommentarsfältet. Kramar Birger Mona

Benny 22.12.2020 16:27

Vi önskar er en härlig jul och ett sannolikt bättre nytt år
Kram
Benny o Agneta

Birger o Mona 21.12.2020 12:09

Hej Olof o Anna-Karin! Ni är de första! Lycka till i nya hemmet! BoM

olof kleberg 21.12.2020 11:07

hej på er!
hackning är ett elände - vi tänker mer på flyttning - ny adress sen 5 dygn Kungsholms strand 107. Goda helger önskas! Mer får jag inte plats ... OLOF

Birger Söderqvist 07.12.2020 20:34

I Gustavsberg finns BIRGER'O olivoljor hos
Kanel & Kardemumma, Villagatan 5
Maria välkomnar er.

Birger 23.10.2020 14:01

Nu tackar vi för veckans order; från bl a Anders W, Birgitta E, Björn H, Hans N, Lottie/Milton, Mats/Marie, Mi Y! Vi återkommer i slutet nov.

Birger 20.10.2020 05:08

Stort tack Eva-Lotta för din breda beställning! Vi enas om en mötesplats Ulriksdal efter 1.Advent/Birger

Anna Sanden 17.08.2020 07:03

Kul! Med tanke på de underbara oljor ni redan har ser jag med förväntan fram emot utökningen!

Senaste kommentarer

20.03 | 09:21

19.03 | 16:36

Jag är intresserad Hälsar Ingalill ingalillkarlsson88...

09.01 | 12:12

Kommentarsfält: Anmäl till OLIVPLOCK 2022

22.12 | 11:45

GOD JUL + GOTT NYTT ÅR! Använd gärna Kommentarsfältet ...